Gyakran ismételt kérdések

Ezen az oldalon a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és az azokra adott válaszokat gyűjtöttük össze. 

Van-e átjárhatóság az állami oktatási intézményekbe?

A Földlakók tanulócsoportban a NAT elvárásai szerinti féléves és éves vizsgára készítjük fel a gyerekeket. A gyermek tehát ugyanolyan bizonyítványt kap, mint az állami intézményekbe járó társai. Így tudás szempontjából az átjárhatóság megmarad.

Lesz-e házi feladat?

Kötelezően megoldandó házi feladat nem lesz, de a gyerekek időnként vihetnek haza olyan feladatlapokat, amelyekkel a napközben tanultakat otthon is gyakorolhatják, önkéntesen.

Lesznek-e osztályzatok?

A tanulócsoportban osztályzatokkal nem értékelünk, a pedagógusaink negyedévente / havonta szöveges értékelést küldenek a szülőknek és a gyerekeknek a gyermek fejlődéséről. A magántanulói státuszú gyerekek félévente vizsgát tesznek, amelyre a vizsgáztató iskola érdemjegyeket ad.

Mennyibe kerül a tanulócsoport tagjának lenni?

A családokkal külön-külön egyeztetve állapodunk meg a megfelelő összegben, amellyel alapítványunkat tudják támogatni. Az ajánlott minimum összeg havi 85.000 Ft. Ez ahhoz szükséges, hogy a gyerekek számára megfelelő, kellemes, kertkapcsolattal rendelkező, nyugodt környezetben levő ingatlant tudjunk bérelni, illetve a megfelelő szakembereket, pedagógusokat tudjuk megnyerni, munkájukat hosszú távon megbecsülni. A megállapodás szerinti hozzájárulási díj 12 hónapra fizetendő, illetve egy összegben, egész évre is fizethető.

A tanév indulása előtt kérünk minden tanuló családjától 85.000 Ft-os taneszköz hozzájárulást, amelyet a tanév során eszközökre, szakkörökre, élményekre használunk fel. Amikor a keret elfogy (ez szeptemberi indulás esetén nagyjából januárra tervezhető), a taneszköz kasszát ismét kérjük feltölteni a hozzájárulással.

Mit kell tudni az étkezésről?

Az étkezést eleinte ételszállító cégtől rendelve oldjuk meg, de kacérkodunk a gondolattal, hogy a környezettudatosság és a gazdaságosság jegyében majd saját magunk készítsük az ebédet.

Az étkezés díja a havi díjon felül fizetendő. Összege napi 3-szori étkezés esetén 1000 Ft/nap, napi 4 étkezés esetén 1200 Ft/nap.

A Földlakók alapelvei között fontos helyen szerepel a környezettudatosság és az állatvédelem, ezért a legkörnyezetbarátabb étrendet támogatjuk, ami a teljes értékű növényi alapú étrend. Törekvésünk továbbá, hogy lehetőség szerint a kisétkezésekre biozöldséget, biogyümölcsöt kínáljunk a gyerekeknek, magyar, szezonális alapanyagokat vásároljunk, illetve később saját kiskertben termeljünk magunknak lehetőségeink és tudásunk szerint zöldségeket. Ezen kívül megismertessük a gyerekekkel egyszerű, egészséges ételek készítését.

Mit kell tudni a tanulói státuszról és a vizsgáról?

A Földlakók Környezettudatos Suli oktatását tanulócsoport rendszerben tudjuk megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy a szülő keres egy olyan iskolát, amelybe beíratja a gyermekét, majd kérelmet nyújt be a Nemzeti Köznevelési Törvény előírásai szerint a megfelelő hivatalhoz vagy iskolaigazgatóhoz, hogy gyermeke egyéni munkarend szerint (vagy egyéb más, órák látogatása alóli felmentéssel járó státusz szerint) végezhesse tanulmányait. A tanulóknak az engedély megszerzése után  lehetőségük van egy tanulócsoportba “összejárni”, és ott pedagógus segítségével fejlődni, egy kis létszámú, családias környezetben. A tanulónak félévkor és év végén kell vizsgát tennie az iskolában, ahova be van íratva.